Sabtu, 22 Oktober 2011

GaMbaRan HaRi KiaMat

.

Selepas malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakan telinga, seluruh malaikat mati kecuali Izrail dan beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri..
 • Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman Mafhumnya "Kepunyaan Siapakah Kerajaan Hari Ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagungaNya "Kepunyaan Allah s.w.t yang Maha Esa lagi Maha Perkasa". Ini menunjukan Kebesaran dan KeagungaNya sebagai Tuhan yang Maha Kuasa lagi Maha Kekal hidup, (tidak mati)
 • Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s dihidupkan, seterusnya meniup Sangkakala untuk kali ke - 2, Lantas seluruh makhlik hidup semula diatas bumi putih, berupa Padang Mahsyar (umpama padang Arafah)yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.
 • Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yang disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada dihujung tulang belakang meraka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.
 • Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib dan masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
 • Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia jin dan binatang ke tempat perhimpunan Besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amalan) berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak d0sa). Ketika itu Ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.
 • Setelah semua makhluk dikumpulkan, Matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah hura-hara yang amat dasyat.
 • Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dasyat, lalu turunlah Malaikat sambil bertasbih kepada Allah s.w.t. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz Malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.
 • Kemudian Matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal diatas kepala mereka. Ulamak berkata jika matahari naik dibumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar. Bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing.  Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.
 • Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad s.a.w bernama Al-Kausar yang menganduni air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. 0rang bukan mukmin akan dihalau 0leh Malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. K0lam ini berbentuk segi empat tepat sebesar 1 bulan perjalanan. Bau air k0lam ini lebih harum dari Kasturi. Warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari Syurga.
 • Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 g0l0ngan yang mendapat teduhan dari Arasy.
 • Mereka adalah :
 1. Pemimpin yang adil.
 2. 0rang muda yang taat kepada perintah Allah s.w.t.
 3. Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
 4. Dua 0rang yang bertemu kerana Allah s.w.t dan berpisah kerana Allah s.w.t
 5. Lelaki yang diajak 0leh wanita berzina, tetapi dia men0lak dengan berkata "Aku takut pada Allah s.w.t"
 6. Lelaki yang bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui 0rang ramai).
 7. Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah s.w.t lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah s.w.t..

 • 0leh kerana tersangat lama menunggu di Padang Mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan Para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi  usha mereka gagal kerana Nabi a.s menyatakan beliau juga melakukan kesalahan dengan Allah s.w.t. Maka kumpulan besar itu kemudian berjumpa Nabi Nuh a.s, Nabi Ibrahim a.s,Nabi Musa a.s,Nabi Isa a.s (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasulullah s.a.w. Jarak masa antara satu Nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
 • Lalu berd0alah baginda Nabi Muhammad s.a.w ke hadrat Allah s.w.t. Lalu diperkenankan d0a baginda.
 • Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah Arasy Tuhan yang dipikul 0leh 8 0rang Malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.
 • Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul 0leh 4 Malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan Malaikat didalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.
 • Kursi iaitu jisim nurani yang terletak dihadapan Arasy yang dipikul 0leh 4 Malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari Arasy umpama cincin ditengah padang. Dalam bahasa mudah ia umpama singahsana yang terletak dihadapan istana.
 • Seluruh makhluk pun menundukan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis 0leh Malaikat hafazah/Raqib dan Atid/Kiraman Katibin.
 • Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing-masing. 0rang kafir dan munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka sendiri untuk dibezakan.
 • Umat yang pertama kali dihisap adalah umat Nabi Muhammad s.a.w, dan amalan yang pertama kali dihisap adalah S0LAT. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.
 • Apabila tiba giliran sese0rang hendak dihisab amalanya Malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi 0rang Mukmin dan dengan tangan kiri jika 0rang bukan Mukmin.
 • Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan  1 Neraca Timbangan. Saiznya amat besar mempunyai 1 tiang yang mempunyai lidah dan dua daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang d0sa.
 • Acara ini disaksikan 0leh Nabi Muhammad s.a.w dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
 • Perkara pertama yang diminta ialah islam. Jika dia bukan islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
 • Ketika dihisab mulut manusia akan dipatri, tangan akan berkata-kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada d0lak dalih dan hujah tipuan. Semua akan diadili 0leh Allah s.w.t dengan Maha Bijaksana.
 • Setelah amalan ditimbang, Makhmah Mahsyar dibuka kepada 0rang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuashati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
 • Syafaat Nabi Muhammad s.a.w di akhirat :
 1. Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
 2. Memasukan manusia ke dalam Syurga tanpa hisab.
 3. Mengeluarkan manusia yang mempunyai Iman sebesar Zarah dari Neraka.
Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah s.w.t..
 • Para Nabi dan Rasul serta g0longan khawas juga diberikan izin 0leh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70,000. Setiap se0rang dari mereka akan mensyafaatkan 70,000 0rang yang lain.
 • Setelah berjaya dihisab, manusia akan berjalan menuju ke syurga melintasi jambatan sirat. siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang dibentang dibawahnya Neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah 7 dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi 0rang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.
 • Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15,000 tahun, 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang k0rban, dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh kedalamnya.
 • Para Malaikat berdiri dikanan dan kiri Sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu, Setiap 1000 0rang yang meniti Sirat, hanya se0rang yang berjaya melepasinya. 999 0rang akan terjatuh kedalam Neraka.
 • Allahuakbar..Allahuakbar..Allahuakbar..
Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat-sahabat yang lain. Sepertimana Sabda Rasulullah s.a.w. : "Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat." Sesungguhnya apabila matinya se0rang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawa bersamanya :
 1. Sedekah, Amal jariahnya.
 2. D0a anak-anak yang s0leh.
 3. Ilmu yang bermanafaat yang disampaikan kepada 0rang lain.
Dipetik dari : Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al-Fathani. Pustaka Nasi0nal.

6 ulasan:

 1. ya Allah..banyaknya dosa hambaMu ini..Semoga dpermudahkan urusan di sana..

  BalasPadam
 2. insaf sangat..yaAllah berikanlah petunjuk pade hambe mu ini yang telah banyak melakukan dose..=(

  BalasPadam
 3. berdiap sedialah , cukupkan lah segala amal dan ibadah. dekatkan diri pada ALLAH S.W.T seperti melebihi seseorang yang kita syg (; thanks sbb follow .

  BalasPadam
 4. Ya Allah Ya Tuhanku..Ampunilah kedua d0sa ibu bapa ku..keluargaku..d0sa-d0sa diriku..d0sa guru-guruku..d0sa sahabat-sahabatku..serta d0sa-d0sa sekalian muslimin dan muslimat..Ampunilah kami Ya Allah...

  BalasPadam