Sabtu, 22 Oktober 2011

iBLis YanG MeNdERhAKAi Allah S.W.TDalam sebuah kitab karangan Iman Al-Ghazali menyebut bahawa iblis itu sesungguhnya namanya disebut sebagai Al-Abid (ahli ibadah) pada langit yang pertama. 
Pada langit yang keduanya disebut Az-Zahid. 
Pada langit ketiga, namanya disebut Al-Arif.
 Pada langit keempat namanya adalah Al-Wali.
Pada langit kelima namanya disebut At-Taqi.
Pada langit keenam namanya disebut Al-Kazin.
Pada langit ketujuh namanya Azazil manakala dalam Luh Mahfudz, namanya ialah iblis.

Dia (iblis) lupa akibat urusanya. Maka Allah s.w.t telah memerintahkan sujud kepada Adam. Lalu iblis berkata "Adakah engkau (Allah s.w.t) mengutamakannya daripada aku, sedangkan aku lebih baik daripadanya. Engkau jadikan aku daripada api dan Engkau jadikan Adam daripada tanah."

Lalu Allah s.w.t berfirman yang maksudnya :
"Aku membuat apa yang aku kehendaki."

Oleh kerana iblis memandang dirinya penuh keagungan, maka dia enggan sujud kepada Adam a.s. kerana bangga dan s0mb0ng.

Dia berdiri tegak sampai saatnya malaikat bersujud dalam waktu yang berlalu. Ketika para malaikat mengangkat kepala mereka, mereka mendapati iblis tidak sujud sedang mereka telah selesai sujud. Maka para malaikat bersujud lagi bagi kali kedua kerana bersyukur, tetapi iblis tetap angkuh dan enggan sujud. Dia berdiri tegak memaling dari para malaikat yang sedang bersujud. Dia tidak ingin mengikut mereka dan tidak pula dia merasa menyesal atas keenggannya.

Kemudian Allah s.w.t merubahkan mukanya pada asalnya yang indah cemerlang kepada bentuk babi hutan. Allah s.w.t membentukkan kepalanya seperti kepala unta, dadanya seperti daging yang men0nj0l di atas punggungnya, wajah yang ada di antara dada dan kepala itu seperti wajah kera, kedua matanya terbelah pada sepanjang permukaan wajahnya. Lubang hidungnya terbuka seperti cerek tukang bekam, kedua bibirnya seperti bibir lembu, taringnya keluar seperti taring babi hutan dan janggut terdapat sebanyak 7 helai.

Wallahu'alam...

Setelah itu, Allah s.w.t mengusirnya dari syurga, bahkan dari langit, dari bumi dan ke beberapa jazirah. Dia tidak akan masuk ke bumi melainkan dengan cara sembunyi. Allah s.w.t melaknatinya sehingga ke hari Kiamat kerana dia menjadi kafir. Walaupun iblis itu pada sebelumnya sangat indah cemerlang rupanya, mempunyai empat sayap, banyak ilmu, banyak ibadat serta menjadi kebanggaan para malaikat dan pemukanya, dan dia juga pemimpin para malaikat karubiyin dan banyak lagi, tetapi semua itu tidak menjadi jaminan sama sekali baginya kerana iblis telah menderhaka kepada Allah s.w.t..
Permintaan iblis yang terakhir pada Allah s.w.t adalah ingin hidup di bumi sehingga hari Kiamat    dan berjanji akan menyesatkan Anak-anak Adam.

Untuk melindungi diri dari gangguan iblis, amalkanlah bacaan Ayat Kursi pada pagi dan petang selepas s0lat fardhu..amalkanlah surah 3 kul..


1 ulasan: