Sabtu, 22 Oktober 2011

Neraka Allah S.W.T


Renungan..
Diriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w pernah menceritakan asalnya kejadian api di dunia ni. Setelah Nabi Adam dihantar ke bumi kerana kesalahanya memakan buah larangan maka Allah s.w.t telah memerintahkan Jibril supaya mengambil api dari Neraka untuk dihantar ke dunia untuk kegunaan Nabi Adam a.s..

Maka Jibril pun diperintahkan untuk meminta api tersebut daripada Malaikat penjaga api Neraka iaitu Zabaniah.. 
Jibril : "Wahai Zabaniah, aku diperintahkan untuk mengambil sedikit api Neraka untuk dihantar ke dunia bagi kegunaan Adam a.s."
Zabaniah : Sebanyak mana sedikit itu?
Jibril : Sebesar Kurma..
Zabaniah : Kalau sebesar Kurma api Neraka itu engkau bawa nescaya akan cairlah tujuh lapis langit dan tujuh lapis bumi sebab kepanasanya.
Jibril : Kalau begitu berilah aku sebesar separuh dari buah kurma..
Zabaniah : Kalau sebesar separuh buah kurma api Neraka ini engkau letakan di dunia nescaya tidak akan turun walaupun setitik hujan dari langit dan tidak ada sesuatu pun tumbuhan akan tumbuh di bumi nanti..

Memandangkan keadaan yang rumit ini maka Jibril pun mengadap Allah s.w.t untuk mendapatkan saiz yang perlu dihantar ke dunia.. Allah s.w.t pun memerintahkan supaya Jibril mengambil sebesar ZARAH sahaja dari api neraka untuk dibawa ke dunia. Maka Jibril pun mengambil api neraka sebesar zarah dari Zabaniah tetapi oleh kerana kepanasan yang keterlaluan api neraka sebesar zarah itu terpaksa disejukan dengan mencelupnya sebanyak 70 kali ke dalam sungai di Syurga dan sebanyak 70 buah sungai.. (70 x 70)
Selepas itu Jibril pun membawa api itu turun ke dunia dan diletakkan di atas sebuah bukit yang tinggi, tetapi sejurus setelah diletakan tiba-tiba bukit itu terus meleleh (cair) maka cepat-cepat Jibril mengambil semula api Neraka tersebut dan dihantar semula ke Neraka. Hanya sisa-sisanya sahajalah yang terdapat di dunia ini seperti api yang sering kita gunakan sebagai keperluan dan juga api yang terdapat di gunung berapi dan lain-lain lagi..
Pengajaran..
Bayangkanlah kepanasan api Neraka yang sebesar zarah yang terpaksa disejukan dalam 70 buah sungai dengan sebanyak 70 kali celup setiap sungai hanya sisa-sisanya sahaja yang ada di bumi ini, namun kita tidak dapat bertahan akan kepanasannya bagaimana dengan api Neraka itu sendiri.. 
SubhanAllah..SubhanAllah..SubhanAllah..

Rasulullah s.a.w bersabda..
"Sesungguhnya 0rang yang paling aku kasihi di sisiku ialah se0rang mukmn yang keadannya serba sederhana, tetapi rajin mengerjakan s0lat (wajib dan sunat), dia baik dalam beribadah kepada Tuhan dan selalu taat kepadaNya secara diam-diam." (Riwayat Tarmizi)

Rasulullah s.a.w bersabda lagi..
"Sesungguhnya 0rang yang sangat aku kasihi dan terdekat padaku dihari Kiamat ialah yang terbaik budi pekertinya. Dan 0rang yang sangat aku benci dan terjauh daripadaku pada hari Kiamat ialah 0rang yang banyak bercakap, s0mb0ng dalam percakapannya dan berlagak menunjukkan kepandaiannya." 
(Riwayat Tarmizi)

Rasulullah s.a.w bersabda lagi..
"Barangsiapa yang bertaubat kepada Allah s.w.t selagi belum terbit matahari dari arah barat, maka Allah s.w.t menerima taubatnya."(Riwayat Tarmizi)

Rasulullah s.a.w bersabda lagi..
"Ingatlah kepada Allah s.w.t dengan masa senangmu, nescaya Dia akan mengingatimu di masa susahmu." 
(Al-Hadith)


Astaghfirullahal'adziim.. Astaghfirullahal'adziim.. Astaghfirullahal'adziim..
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.. Ampunilah d0sa-d0sa  hambamu ini.. Ampunilah d0sa kami, d0sa kedua ibu bapa kami, d0sa-d0sa sekalian manusia yang beriman kepada Mu Ya Allah sama ada besar atau kecil. D0sa-d0sa yang lalu dan d0sa-d0sa kami yang akan datang. Tak sanggup kami masuk ke neraka Mu Ya Allah apinya yang teramat panas betapa sakitnya, pedih dan derita tiada penghujungnya.. Semoga mati kami di dalam RahmatMu dan Kasih SayangMu Ya Allah, dan diampuni d0sa-d0sa kami. Kami bersungguh-sungguh membuat kebaikan dan menjauhi kemungkaran, malah berusaha mencegahnya..
Amin ya rabbal alamin..


Maksudnya : "Wahai Tuhan Kami! Sesungguhnya kami telah beriman, 0leh itu ampunkanlah d0sa-d0sa kami dari azab neraka."Maksudnya : "Wahai Tuhan Kami! Sebenarnya sesiapa yang Engkau masukan ke dalam neraka maka sesungguhnya Engkau telah menghinakannya, dan 0rang-0rang yang zalim itu tidak akan ber0leh se0rang pen0l0ng pun."

Perbanyakanlah membaca d0a ini selepas selesai setiap kali s0lat. InsyaAllah akan diampunkan Allah s.w.t, kerana Allah s.w.t Maha Pengampun lagi Maha Mengasihi. Namun jika d0sa itu ada kaitan dengan manusia seperti fitnah dan sebagainya, perlulah meminta maaf daripada 0rang yang berkenaan disamping mem0h0n keampunan Allah s.w.t.

4 ulasan:

  1. ampunkan dosa-dosa kami Ya Allah..

    BalasPadam
  2. amin Ya Allah..InsyaAllah..Allah itu maha mendengar lagi maha mengetahui..

    BalasPadam
  3. Allah s.w.t itu Maha Penyayang lagi Maha Pengampun.. M0h0nlah ke ampunan kepadanya walau kita tak pernah buat salah sekali pun.. mintalah Syurga daripadaNya..

    BalasPadam